Læsestof til læsehestene
– De som godt kan lide at fordybe sig.
En hest i balance!
Der var engang en kæmpestor hest, som var født med talent og vilje langt over middel. Og den havde skam også gjort det godt, tjent mange penge, vundet mange løb, men den tabte balancen i de afgørende øjeblikke, der skiller den gode hest fra den virkelige superstjerne. Så egentlig var hesten lidt en skuffelse og en klassisk kilde til grå hår for dem, der arbejdede med den. Men så fik hesten en ny staldpige. Hun kendte mig, og fik træneren overtalt til at prøve en kiropraktisk behandling. Det var han ikke meget for, men det kunne vel aldrig skade… Og sådan begyndte mit kiropraktiske eventyr. Med den fantastiske Local Conch, der fandt balancen og tjente et par millioner kroner på travbanerne i hele Norden og blev Danmarks bedste travhest i flere sæsoner.
Men tro nu ikke, at jeg bare lagde en hånd på ryggen af hesten, og så var det eventyr skrevet…staldpigen lavede øvelser hver eneste dag, jeg behandlede ganske tit, træneren tog hensyn, og ejeren var tålmodig. Den var meget skæv i kroppen, så vi måtte knokle for vores succes. Hele tiden. Men at opleve og være med til at forme sådan en superstjernes udvikling, det er så ubeskriveligt, at det vist kun kan skrives i eventyrform…
Local Conch var en søndagshest, et eliteindivid og mit svendestykke som kiropraktor. Men livet er jo andet end søndage og superstjerner, derfor er det hverdagene og jeres personlige stjerner, der fylder mit arbejdsliv, men Local Conch gav mig troen på, at alle heste kan nå et højere niveau, hvis de er i balance. At det kan lykkedes, at forbedre en hest markant, hvis vi samarbejder om det. Og det kick, det giver, at se en hest få det bedre og blive bedre, det er det eventyr, jeg så gerne vil dele med jer og jeres heste.
Siden Local historien er jeg gået i Mester lære….
Et nutidigt eksempel på det er Stutteri Alfarvad’s fantastisk talentfulde Quecia. Hun er springhesten der springer ”alt” som man siger om springheste.
Hun havde været skadet i halvandet år da jeg behandlede hende første gang. Dygtige dyrlæger fra ind og udland havde været hidkaldt og gjort deres allerbedste- Men når genoptræningen gik i gang ville Quecia ikke være med og blev halt.
Ejer kontaktede mig og spurgte om jeg da mon ikke kunne gøre noget!!
Jeg behandlede Quecia kiropraktisk. Dernæst oplærte jeg Charlotte i de Posturale Øvelser som skulle hjælpe med at genoprette normal bevægelighed, gangfunktion, balance og muskulatur. Charlotte & Quecia var flittige elever og knoklede på!
Da jeg næste gang behandlede Quecia fortalte Charlotte at hesten nu havde fået sit gode humør igen. Nu trak hun igen af sted med staldfolkene når hun skulle på fold og humøret var højt igen. Se det er ofte et yderst vigtigt symptom at holde øje med.
Herfra gik det stærkt. Quecia påbegyndte genoptræning under rytter efter et noget specielt concept…. Charlotte fortsatte med øvelserne.
Efter næsten 6 måneder fra første behandling gik Quecia sine første stævneklasser på 120 centimeter. Det blev til seks fejlfrie runder!!!
Nu skal de sidste muskler bygges på så styrken opnås til de store spring så vi er alle spændt på hvordan dette eventyr ender.
Igen en tålmodig ejer, en skøn hest, dedikeret staldpersonale, som udfører øvelserne, samt en dygtig berider som nok lige skulle vænne sig til denne ret anderledes metode dyrlægen behandler på. Tak for tilliden til jer alle. Det har været en fornøjelse at hjælpe Quecia tilbage til de spring hun elsker at forcere.
Hvad siger kunderne?
“Camilla har givet mig mange redskaber, som jeg bruger i det daglige arbejde med de heste, jeg passer. Det er simple balanceøvelser, muskelafslappende teknikker og andre små fif, som hun gladeligt har undervist mig i, og det gør det meget lettere at opdage, når en af mine pasheste er på vej i en skæv retning.” Rie Raun, staldmand hos Flemming Jensen. (Se flere udtalelser på min Facebook side Kiropraktik Dyrlaegen, samt flere solstrålehistorier om effektive behandlinger)
Rie Raun er en fantastisk hestepige, som jeg har samarbejdet med i flere år. Hvis hun passede en hest, som jeg andt nogle fejl på, så er det ganske vist, at hesten vil være meget bedre næste gang, den skal behandles, fordi Rie til punkt og prikke har fulgt alle forslag jeg er kommet med, for at forbedre hestens svage punkter, og efterhånden kan Rie selv løse mange af de problemer, som opstår for travheste i knaldhård træning, fordi hun kender sine hestes styrker og svagheder helt ind under sin egen hud.
Men Rie er en ener, og et super eksempel på det man kan udrette når mine anvisninger følgesJ Og jeg behøver vel ikke nævne, at de heste, Rie passer, ja, de vinder rigtig mange løb! For mig er det generelt en stor tilfredsstillelse at samarbejde med en stald, så jeg kan følge hestene løbende, og dermed være med til at forbedre hestens præstationer og forebygge skader.
Men mange af mine kunder kommer, fordi deres hest har en skade. Det kan være dyrlægen, som har henvist hesten til en kiropraktor, hvis den for eksempel har en seneskade, er væltet eller virker stiv. I dag er det ikke så usædvanligt, at dyrlæger tænker i helheden, når de behandler en hest, i stedet for kun at fokusere på, det venstre bagben, den er halt på. De ved, at kroppen sandsynligvis har kompenseret for skaden, og helbredelsen vil gå lettere, hvis kroppen bliver justeret. Den slags kunder ser jeg som regel en eller to gange, så skulle hesten helst være i orden. Andre kunder kommer, fordi de er nysgerrige, synes hesten opfører sig lidt sært, eller har hørt om nogen, der har prøvet kiropraktik, og lige vil tjekke, om det nu også er noget, der virker.
Og det gør det!
Men akkurat ligesom os, hvis vi får en behandling, så kræver det en indsats for at sikre, at det virker på sigt. Husker vi at rette ryggen, køber vi et par sko, der passer, får vi kontorstolen indstillet rigtigt og trukket skuldrene tilbage, og ændrer vi den ensformige træning, ja, så får vi det bedre, bliver stærkere, smidigere, smartere, men går vi bare hjem og lægger os på sofaen, så vil vi jo få ondt igen og igen. Sådan er det også med hestene. En kunde, der lytter, øver og er villig til at ændre lidt på de ting, der besværer hesten, er en kunde, som jeg næsten kan garantere en gladere og bedre hest. Mens den værste kunde er den, der bare tror, at jeg kan trylle hesten i orden, og så skynder sig hjem for at ride et stenhårdt træningsprogram for at se, om min behandling nu også har virket…
Vores heste i dag!
Om du har galopheste, travheste, rideheste eller heste for sjov, så kan du være ganske sikker på, at din hest har ømme punkter hist og pist. En hest er jo skabt til at vandre rundt på stepperne i en stor flok, æde stort set hele døgnet, aldrig stå stille og aldrig løbe mere end lige præcis den distance, som behøves for at blive fri for farer.
Den er absolut ikke skabt til at bære rundt på mennesker. Lave pirouetter, springe over syntetiske murstensmure, løbe rundt og rundt i en kunstig gangart, have sko på, have bid i munden eller stå i en boks de fleste timer i døgnet. Alle de helt almindelige ting, vi gør med vores heste, gør den slidt i skroget, præcis ligesom os, når vi sidder bøjet over en computer i alt for mange timer, danser rundt i stiletter eller absolut vil løbe et marathonløb, selvom vores kroppe er skabt til alt muligt andet. Vi får ondt. Vi spiser piller. Vi holder træningsfri eller melder os syge eller skifter job eller køber et par nye sko, som passer bedre til vores fødder. Hvad gør hesten? Hvad kan den gøre? Tja, den kan enten blive uartig eller krydse hove for, at vi opdager, at den har så ondt, at den har brug for hjælp.
Hvornår?
Hvis din hest har en stor flænge på benet, så er det så let. Den har brug for hjælp. Hvis den snotter, hoster og nægter at spise, så har den også brug for hjælp. Men hvad nu hvis…din hest plejer at stå bomstille, når du lægger sadlen på den, men nu stepper den to skridt til siden. Din hest plejer at drøne ned til leddet, når den ser dig, nu lunter den en omvej. Din hest stritter imod, når du skal sætte bid i munden. Din hest stejler, bukker, pisker med halen, måske sparker den hvis du prøver at løfte en hov. Din hest nægter at gå ud af stalden, nægter at gå ind i ridehuset, nægter at løbe rundt og rundt i volten, og da slet ikke har lyst til at give efter i nakken, når du giver signal til det og hellere stikker næsen i vejret og stikker af med biddet, hvis den altså ikke snubler i forsøget på at slippe væk fra alt det, du siger, den skal. Eller virker uoplagt, mere stiv og mindre blank.
Ja, hvad så? Så er hesten vel bare dum, ikk! Eller er det hestens måde at bede om hjælp på?
Det kan være helt banale episoder, der giver din hest ondt i kroppen. Et fald, et spark, en dårlig smed, et skævt ben, dårlig tandpleje, for lille sadel, for stor sadel, et træk i nakken, en rulletur i boksen, det er ofte helt små ting, der kan gøre de store skader, hvis hesten ikke får hjælp. Et fald i folden kan låse korset eller nakken, og så ender hesten med skæv muskulatur, dårlig gangart og store slidskader i andre dele af kroppen, så den kan virke halt på det ene forben, men smerten stammer fra det låste kors. Hele kroppen er en enhed, så en skade hvor som helst vil påvirke resten af hesten, og med tiden vil hesten kompensere så meget, at den ender med et helt andet bevægelsesmønster end det, den er født og trænet til. Ligesom en mand med ondt i den ene hofte vil ende vind og skæv i kroppen, fordi han jo prøver at gå udenom det sted i kroppen, der gør mest ondt. Hvis vi lytter til vores hestes signaler i tide, kan vi undgå, at de små ting får lov at blive til store skader. For en hest vågner jo ikke om morgenen og tænker: I dag vil jeg være dum og uartig….
Men derfor kan vi jo godt tænke lidt over de ting, som hesten fortæller os med kroppens sprog.
Hvad er kiropraktik?
Kiropraktik går ud på at forbedre eller genoprette bevægeligheden for kroppens led!
Ved hjælp af en manuel teknik kaldet en “adjustment” genoprettes forholdet mellem kroppens funktioner og strukturer. Kiropraktoren udfører altså med andre ord en specifik, kort og hurtig bevægelse, som påvirker nervesystemet ved hjælp af en refleks bue. Ovenstående bevægelse giver hjernen signal om hvordan leddet burde bevæge sig.
Man kan også sige, at kiropraktoren genopretter kommunikationen mellem hjerne og led.
Den kiropraktiske “adjustment” kan herved fjerne eller mindske spændinger og smerte i de væv som ligger omkring det manipulerede led.
Hvad er kiropraktik ikke?
Den veterinære kiropraktor behandler ikke knogler som er hoppet ud, eller er gået af led. Leddene bliver heller ikke flyttet rundt eller banket på plads ved den kiropraktiske behandling.
Det er ikke nødvendigt at bruge vold eller stor styrke når dyrene behandles da det er hastigheden, præcision og dybden af bevægelsen som er afgørende for et godt resultat.
Og kiropraktik er heller ikke en ny opfindelse. 500 år før Kristus sagde hippokrates: get knowledge of the spine, for this is the requisite for many diseases. I Kina og Ægypten er der spor af den tankegang mange tusinder år tidligere. Kiropraktikkens grundlægger er DD Palmer, en amerikansk læge, som videreudviklede tankerne bag osteopati til kiropraktik i 1895.
Hans søn eksperimenterede med kiropraktik på dyr i begyndelsen af 1900-tallet, mest for at bevise, at kiropraktik havde reel effekt, ikke bare placebo effekt, men det var først omkring 1990, at der blev etableret særlige uddannelser om kiropraktik på dyr, først i USA og siden i Europa, hvor England og Tyskland er foregangslande. Som oftest er disse uddannelser forbeholdt dyrlæger og kiropraktorer. Siden er kiropraktik på dyr vokset eksplosivt, både i antallet af praktiserende kiropraktorer i hele verden og antallet af især heste og hunde, der bliver behandlet kiropraktisk.
I Danmark findes dyrlægerne oftest som medlemmer af Dansk selskab for veterinær kiropraktik, som er dyrlæger med en kiropraktisk efteruddannelse.
Kiropraktik på heste har i løbet af de sidste tredive år udviklet sig fra at være noget helt mystisk noget, som kun de modigste eller mest desperate ville lægge hest til, og de færreste havde hørt om, til at blive en accepteret behandlingsform som supplement til dyrlæge diagnoser og som bidrag til hestens velfærd.
Postural Rehabilitering
Øh hov…postural rehabilitering! Hvad er det? Ja, det spørgsmål har jeg ventet på længe, for postural rehabilitering er noget af det mest spændende, jeg nogensinde har arbejdet med. Og det virker, det kan jeg love jer!
Postural rehabilitering (pr) er en amerikansk behandlingsform, som er testet, udviklet og videnskabeligt undersøgt gennem de sidste tyve-tredive år af tre dynamiske og passionerede kvindelige kiropraktordyrlæger. Og det handler kort og godt om, at hvis hesten kan stå, så kan den også gå, men kan den ikke stå, så går den i stå…
For det er jo helt paradoksalt, at vi tit hører om heste, der ikke må komme på fold, fordi folk er bange for skader. Det er nemlig i boksen, at hesten skaber grundlaget for at blive skadet… for det er hårdt for kroppen at stå stille i mange timer, især en hestekrop, som er skabt til at bevæge sig døgnet rundt.
Prøv selv at forestille dig, at du skal sidde stille på en sofa tyve timer i døgnet, bare i en uge…eller stå op 16 timer på et betongulv hver dag! Året rundt! Og du forventes endda at være smidig, glad og stærk den times tid om dagen, hvor du bliver bedt om at bevæge dig!
Postural rehabilitering er øvelser, som lærer hesten at stå i en neutral position, der belaster kroppen så lidt som muligt. Samtidig lærer hesten at balancere sin krop, at bære sin vægt ligeligt og faktisk selv blive i stand til at løsne spændinger. Teknikken er baseret på hestens nervesystem, som bliver omkodet og boostet gennem øvelserne. Udover nervesystemet skal tænder og hove være i orden på hesten, hvis den skal have en chance for at overleve de mange timer i boks uden smerter og skader.
Jeg har efter kurserne i Danmark været i USA for at lære den avancerede model af pr øvelserne, og vi er kun to i Europa, der har fuldført hele kurset om postural rehabilitering, så vi er indtil videre de eneste, der kan udføre alle pr teknikker. De næste bliver snart uddannet her i Danmark…
Men det betyder egentlig ikke, at øvelserne er svære. De er faktisk lette, når først man får dem lært, og endnu lettere, når hesten opfatter fidusen, for så kan de næsten selv lave øvelserne…
Derfor må vi hellere stoppe snakken her, og så vil jeg vise jer, når i kommer til mig hvordan jeg gennemgår en hest kiropraktisk, og derefter skal vi sammen prøve nogle af pr øvelserne. For meget kan man sige med ord, men mit arbejde er i ordets reneste betydning et håndværk! og det vises altså bedst med hænderne.
Jeg tror godt jeg kan love dig og din hest, at i får noget ud af at blive behandlet hos Kiropraktik Dyrlægen. Hesten bliver først løsnet godt op og efterfølgende får ejeren/rytteren redskaber til at kunne holde hesten i orden fremadrettet.
For jeg går ind for at ejer skal kunne hjælpe hesten så meget så muligt der hjemme.
Vi ses 🙂
Glade Hilsner fra
Kiropraktik Dyrlægen
Camilla Rasmussen.
Tak til Anne Dodensig for hjælp med eventyr og tekst 🙂